تشخیص سندروم داون با سونوگرافی سه بعدی چگونه انجام می شود؟
در مقاله ای که امروز در سایت مرکز رادیولوژی سرو سونوگرافی پستان اصفهان برای شما همراهان گردآوری شده است. به بررسی تشخیص سندروم داون با سونوگرافی سه بعدی خواهیم پرداخت. تشخیص سندروم داون با سونوگرافی سه بعدی یکی دیگر از روشهای بررسی وضعیت سندروم داون در جنین است. سونوگرافی سه بعدی با بررسی ساختارهای صورت، اندام، قلب، ستون فقرات و مانند آنها میتواند درباره وجود علائم سندروم داون، نتایج دقیق تری ارائه دهد.
امکان تشخیص سندروم داون با سونوگرافی سه بعدی به شرایط مختلفی بستگی دارد. برخی از مهمترین فاکتورهای موثر در نتیجه سونوگرافی سه بعدی عبارتانداز:
- سن بارداری
- موقعیت جنین در داخل رحم
- وجود بافت چربی اضافی
- میزان مایع آمنیوتیک در اطراف جنین
این مطلب را نیز مطالعه کنید: نحوه تشخیص سندروم داون با سونوگرافی انومالی
اگر شرایط مادر و جنین برای تهیه سونوگرافی سه بعدی ایده آل باشد، تشخیص سندروم داون با سونوگرافی امکان پذیر خواهد بود. برای مثال، کوتاه بودن بیش از حد اندازه تیغه بینی در سندروم داون و یا عدم وجود این استخوان یکی از علائم سندروم داون در جنین است. این نقص در سونوگرافی معمولی مشخص نمیشود و تنها با سونوگرافی سه بعدی قابل تشخیص است.
امکان درمان سندروم داون در بارداری
سندروم داون نوعی اختلال ژنتیکی است که از تقسیم سلولی غیرطبیعی به وجود میآید. در واقع، سلولی که در کپی کروموزوم ۲۱ دچار اختلال شود، میتواند منجر به ایجاد ویژگیهای سندروم داون در جنین شود. سندروم داون به عنوان یک اختلال کروموزومی شایع شناخته میشود که درمان ندارد. این اختلال علاوه بر تغییر ویژگیهای ظاهری جنین، منجر به بیماریهای قلبی و گوارشی نیز میگردد.
درمان سندروم داون در بارداری نیز امکان پذیر نخواهد بود. یعنی حتی اگر بتوان در تشخیص سندروم داون با سونوگرافی موفق عمل کرد، باز هم نمیتوان آن را درمان نمود. تنها راه پیشگیری از تولد کودکان سندروم داون آن است که پدر و مادر پیش از اقدام به بارداری از مشاوره ژنتیک و انجام آزمایشهای دقیق بهره ببرند. این مساله به طور خاص درباره افرادی که سابقه بیماریهای ژنتیکی و یا تولد کودکان سندروم داون در خانواده خود داشته اند، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
تشخیص سندروم داون در نوزاد
در صورتی که تست سندروم داون در بارداری انجام نگیرد و یا وجود سندروم داون در این دوران تشخیص داده نشود، پس از تولد میتوان برای بررسی وجود یا عدم وجود آن اقدام کرد. نوزاد متولد شده با علائم سندروم داون باید تحت معاینات پزشکی دقیق و آزمایشهای کروموزومی قرار گیرد.
ابتداییترین آزمایش تشخیص سندروم داون در نوزادان، آزمایش خون سریعی تحت عنوان FISH است. طی این آزمایش مشخص میشود که آیا کروموزوم ۲۱ به خوبی تکثیر شده است یا خیر. همچنین، آزمایش کاریوتایپ روش دیگری است که احتمال تولد نوزاد سندروم داون برای بارداریهای آینده را مشخص میکند. البته ممکن است دریافت نتیجه این آزمایش کمی زمانبر باشد.
مطالعه بیشتر:
میزان خطر سونوگرافی پروستات چقدر است؟
درمانهای مورد استفاده بعد از تشخیص قطعی سونوگرافی داپلر واریکوسل